Vindima, oftewel druivenpluk

De druivenpluk staat bij veel mensen hoog in de 'bucket list', dat moet je een keer geprobeerd hebben. Het hoort bij het romantisch beeld van het zuiden: samen werken in de zon. Je weet dat er iets moois uit komt. Ook in Portugal leeft de traditie om elkaar te helpen bij de oogst. Tegenwoordig zijn de velden wat groter, dus een boer kan het niet meer zonder extra hulp, van bijvoorbeeld internationale vrijwilligers.

Vlak bij Vale da Palha ligt het boeiend landschap van de wijnregio Oeste. In de glooiende heuvels bevinden zich verscheidene producenten van kwaliteitswijnen zoals Cortém en Humus. Ze maken eerlijke, biologische wijnen zonder toevoegingen. Een perfect plek om eens een druivenpluk mee te maken.

Om 9.00 uur melden we ons bij Winery Cortém. We worden hartelijk ontvangen door Chris en Helga met koffie en Portugese lekkernijen. Het begint al aardig vol te lopen met nationaliteiten: Nederlanders, Engelsen, Duitsers, de Portugese buurtjes en Fransen. Enkele  van hen zijn gepensioneerde expats, de rest zijn op vakantie. Wijnheer Chris legt uit wat er gaat gebeuren. Vandaag is het de beurt aan de velden met Pinot Noir en Syrah. Gelukkig rode druiven: die zijn veel makkelijker te vinden tussen de bladeren. We knopen zijn advies goed in de oren: de schaar is scherp. Verder is het een kwestie van de tros ondersteunen, de steel doorknippen en in het emmertje doen. De kleine emmer leeg je in de grote vaten die opgehaald worden met een tractor. Een makkie.

Zomer 2015 was één van de droogste sinds 80 jaar. Zo veel zon en weinig regen leverde veel kleine, maar heerlijk zoete druiven op. Het is heerlijk om in het open veld te staan, babbelend met je nieuwe internationale vriend/vriendin en af en toe een paar druiven te proeven. Het wordt pas zwaar na de zeer uitgebreide en gezellige lunch, als je met enkele wijntjes op, weer het veld op gaat. Dat doet dan ook niet iedereen. Sommigen vinden het weer tijd voor het strand. Anderen gaan nog even door om het werk af te maken. Rond 5-en zit de dag er op, het veld is geplukt, de druiven zijn verwerkt. Onder een wijntje geniet je nog even van het resultaat. In 2018 genieten o.a. plukkers weer van de wijn van 'jouw' druiven.