Water

Water is heel belangrijk en lekker, zo lang het maar niet uit de lucht valt.

Regen

De meeste kans op regenachtig weer in Centraal Portugal is er in januari met gemiddeld 13 neerslagdagen, gevolgd door november, december, februari en april met gemiddeld 11 neerslagdagen per maand. De periode waarin er binnen Centraal Portugal de minste neerslag valt is juli en augustus met gemiddeld 2 regendagen per maand.
De regen wordt dus opgespaard tot de winter. Omdat we in een vallei liggen stroomt er dan een beekje over het land.

Waterbronnen

Van dat beekje is de rest van het jaar alleen een droge greppel te zien. Toch zit er dan nog zo veel vocht in de grond dat onze waterput het hele jaar goed gevuld is. Een waterput die in het verleden kwaad bloed zette binnen de boerenfamilies die in het dal woonden. Door het slaan van onze waterput kwam de put bij de buren droog te staan. Gelukkig hadden ze er meer.

Wanneer je de weg oploopt, tot bij de moestuin van de buurvrouw zie je rechts langs de weg water borrelen. Dit is een natuurlijke waterbron die op een verrassende plek bovenkomt en een paar meter verder ook weer verdwijnt. We moeten nog op onderzoek uit waar die dan vervolgens weer uitkomt. Of de bron ook heilzaam is zoals de bron in Salir (zie Wandelen) moeten we nog ondervinden .

Water uit de kraan

Ons wordt vaak gevraagd: hoe goed is het water uit de kraan? Feit is dat de Portugezen het zelf drinken. In Nederland zijn we echter gewend aan het beste kraanwater van de wereld, dus dan is de bijsmaak van een hoger chloorpercentage niet heel welkom. Om koffie/thee van te zetten is het echter prima. In de supermarkt koop je een 1,5 literfles mineraalwater al voor 0,12 cent.