Festivals

Portugal heeft veel feestdagen. Onder genoemde festiviteiten is dan ook maar een selectie van de grotere festivals.

Maart

 • Chocolade
  De tweede helft van maart vindt in Óbidos het Chocoladefestival plaats. Het festival biedt workshops en andere activiteiten.

Mei

 • Fatima
  Op 13 mei en 13 oktober komen duizenden bedevaartgangers samen in Fátima om de verschijning van Maria aan drie herderskinderen te herdenken. Sommige bedevaartgangers hebben dan een pelgrimstocht te voet achter de rug van 200 km. De route gaat vlak langs het huis, dus in de weken ervoor kun je de wandelaars in gele hesjes al zien langslopen.
   
 • Festas de Lisboa
  Van 15 mei tot 15 juli viert Lissabon het 'sardientjes'-feest. Enkele activiteiten: parades, fadoconcerten, de Gay Parade en een groots afsluitend concert. Het programma vind je online.

Juni

 • Festa da Cereja
  In juni zijn er verschillende feesten rond het plukken van kersen. De twee belangrijkste zijn die van de 'kersenhoofdstad' Fundão en die in Resende.
 • Dia de Portugal
  Op 10 juni wordt traditioneel de sterfdag van dichter des vaderlands Luís Vaz de Camões herdacht. Sinds 1978 is het een nationale feestdag ter ere van Portugal en de Portugezen.
   
 • Festa da São Joào
  Straatfestival van 23 op 24 juni met muziek, sardientjes, wijn en vuurwerk. Opvallende traditie is elkaar slaan met een plastic hamer. Vooral Porto staat  bekend om de uitbundigeheid van de straatfeesten.

Juli

 • Festival do Vinho Português
  Rond 19-27 juli kun je in Bombarral de Portugese wijnen ontdekken tijdens de wijnfeesten.
   
 • Middeleeuwse feesten
  Óbidos houdt jaarlijks een middeleeuws feest rond 7-24 juli met muziek, spelen en veel eten. Meer informatie op de website.
   
 • Pianofestival
  Eind juli, begin augustus kun je een week lang in Óbidos luisteren naar het pianospel van internationale talenten. Voor meer info: www.pianobidos.pt

Augustus

 • Uienfeest Coimbra / Feira das Cebolas
  Traditioneel feest met muziek, gastronomie en spelen, gebaseerd op de eeuwenoude traditie dat uienboeren naar Coimbra trekken om hun uien te verkopen. Naast de verschillende soorten uien worden ook vijgen, tomaten en bonen verkocht.
   
 • Opera in Óbidos
  Sinds enkele jaren heeft het middeleeuwse vestingstadje Óbidos een operafestival in de maand augustus. De opera's vinden plaats bij het kasteel in de open lucht.
   
 • Feira de São Bernardo
  Sinds de middeleeuwen wordt jaarlijks in Alcobaça de Beurs van St. Bernard gehouden. St. Bernard was de grondlegger van de cisterciënzer orde. De beurs is opgericht door boeren en ambachtslieden om producten uit te wisselen en te verkopen. Momenteel is dit traditionele evenement verenigt met moderniteit, een breed scala van producten en veel animatie. De beurs beschikt over een tentoonstelling van ambachten en activiteiten op paardensport en motorische vaardigheden. Daarnaast zijn er ook de traditionele lekkernijen en onweerstaanbare desserts en wordt opgevrolijkt door regionale muziek en animatie.