Shoppen

Dagelijks brood

De dichtsbijzijnde bakker is een dorp op 2 km afstand. Het brood wordt achter de winkel gemaakt. Niet alleen heb je ruimte keuze, je kan er verzekerd van zijn dat het vers is.

Boodschappen

Op dinsdag en op vrijdag komt de wagen met verse vis langs in de vallei. Voor de overige boodschappen is het toch wel handig als je een auto hebt. De eerste winkel is op een paar kilometer afstand. Met de auto ben je zo in Alfeizerão met een bakker, slager en enkele grote supermarkten. Winkelen kun je natuurijk ook in de grotere steden vlakbij, zoals Alcobaça en Caldas da Rainha.

Caldas da Rainha

Naast het gezellige compacte centrum vind je aan de rand van de stad verschillende supermarktketens. Daar ligt ook het supernieuwe overdekte winkelcentrum Vivaci met het gebruikelijke assortiment aan kledingwinkels en een food court. Op een regenachtige dag kun je daar een filmpje pakken (met Portugese ondertitels) in VivaCine.

Torres Vedras

Een nog groter winkelcomplex is Arena Shopping, met een hypermercado (gigasupermarkt) en de gebruikelijke winkels. Onze favoriet is de winkel van de zwarte kat (A loja do Gato Preto). Gato Preto heeft een tik met katten die in allerlei vormen terugkomen als decoratie op bijvoorbeeld borden en gordijnen.

Markten

Mercado Santana
Elke zondag is hier de grootste markt in de regio. De markt wordt bevolkt door lokale boeren, zigeuners en handelaars. Hij is verstopt in de heuvels, vlak naast het dorpje Venda da Costa. Je vindt er werkelijk alles, van schoenen tot struisvogels.

Pataias Zondagsmarkt
Tussen Nazaré en Marinha Grande ligt in de bossen een markt die wat kleiner is van opzet, maar waar je rustig een paar uur over kan struinen. Elke zondag vind je hier weer honderden marktlui en boeren verse lokale producten verkopen.

Elk stadje heeft al gauw een eigen markt. De volgende hebben wij al ontdekt:

 • Alfeizerão (achter het centrale plein);
 • Overdekte markt van São Martinho do Porto (dagelijks behalve maandag);
 • De dagelijkse open versmarkt van Caldas da Rainha is te vinden op het centrale plein. Daarnaast is er nog een 2e grote markt op maandag;
 • Nazaré (iedere vrijdag);
 • Peniche (laatste donderdag van de maand);
 • Alcobaça op maandag, overdekt.

Rommel- en antiekmarkten zijn er natuurlijk ook:

 • 1e zaterdag van de maand in Peniche;
 • 1e zondag in Obidos;
 • 2e zondag in het park van Caldas da Rainha;
 • 3e zondag in Alcobaça, naast het klooster;
 • 4e zaterdag in Marinha Grande.

Speciaal noemenswaardig is Feira de São Pedro in Sintra (bij Lissabon). Deze markt zou al sinds de 12e eeuw gehouden worden. Naast regionale specialiteiten vind je er ook ambachtelijke producten, antiek, tweedehands artikelen en kleding. De feira wordt gehouden op het Largo D. Fernando II op iedere tweede en vierde zondag van de maand.